Sverigedagar i St Peterburg 2013


För femte gången arrangerade Arteast, i samarbete med Sveriges Generalkonsulat i St Peterburg,

”Sverigedagar i St Peterburg”.
För femte gången hade vi vackert väder, tusentals besökare, ambitiösa deltagare från svenska organisationer och företag, och ett bra program på scenen. Nedanstående artikel ger en bra beskrivning av Sverigedagarna.
ArtEast är stolta över att ha varit initiativtagare till denna nya tradition i St Petersburg.


  Sverigedagarna i S:t Petersburg är en tradition

   Utrikesdepartementet

Årets upplaga av Sverigedagarna S:t Petersburg kulminerade den 8 juni. Från att från starten år 2003 ha varit en gatufest under en dag har evenemanget sakta men säkert vuxit och nu blivit tradition vartannat år.


Folkvimmel i S:t Petersburg under festivaldagarna.

Svensk kultur, näringsliv och utbildning visades upp under en vecka och evenemanget fick stort genomslag i rysk tv. Radiostationer sände intervjuer och Metro gav ut en åttasidig specialbilaga. Tack vare sponsringen från svenska företag behövde inte generalkonsulatet bidra med speciellt mycket.

Flera svenska filmer visades

Sverigedagarna inleddes med en svensk filmvecka där generalkonsulatet och Svenska institutet visade sex svenska filmer med rysk översättning på den anrika biografen Dom Kino.

Filmveckan invigdes av regissören Lena Ohlin som presenterade sin film Simon och ekarna för den ryska publiken. Även I rymden finns inga känslor och Sebbe hade representanter på plats. Ryska svenskstudenter minglade med filmskaparna och övade sin svenska i en trevlig miljö. Filmskaparna fick också tillfälle till studiebesök på Lenfilm, radiointervjuer och möten med företrädare för ryska filmfestivaler.

Nationaldagsfirande, föreläsare och seminarier

För de ryska studenter som tillbringat en del av sin studietid i Sverige ordnades en heldag med nätverksövningar och inspirationstalare i samarbete med Svenska institutet.

Det hölls branschseminarier för svenska företag med verksamhet i nordvästra Ryssland och ett SymbioCity-seminarium med fokus på grön stadsplanering presenterade 14 svenska företag. Exempel på andra seminarier var på temat ledarskap och talang hölls av Stockholms handelshögskola och VisitSweden.

På kvällen den 4 juni hölls en nationaldagsmottagning för inbjudna ryska och svenska gäster på Perlov Design Center, ett stenkast från generalkonsulatet. Representanter från svenskt och ryskt näringsliv, lokala universitet och kulturinstitutioner och andra konsulat fick möjlighet att mingla till tonerna av levande musik. Där fanns också tjänstemän från S:t Petersburgs stads och Leningrads läns förvaltningar med respektive viceguvernörer i spetsen.


Generalkonsuln Jan Nyberg och konsul Christina Johannesson inviger filmfestivalen.

Gatufest och matvecka

Sverigedagarna avslutades traditionsenligt med en sex timmar lång gatufest utanför generalkonsulatet. 16 svenska företag deltog med informationstält där det fanns diverse aktiviteter för både barn och vuxna. Uppträdanden avlöste varandra på och framför den stora scenen, som smyckats med blommor och björkris. En lokal tv-kanal uppskattade antalet besökare till 15 000 personer.

Tre restauranger i S:t Petersburg valde att servera svensk mat, en möjlighet för invånarna att bekanta sig med det svenska köket.

Text: GK/Taimi Köster
Foto: GK S:t Petersburg

Länk till en rysk nyhetssändning om Sverigedagarna

Publicerat av: Taimi Köster
Tisdag 25 juni 2013, 12:28


Videolänk