Rapport från Make More Music 16-25 maj 2014 i Kaliningrad och St Petersburg


Bakgrund

Syftet med projektet Make More Music var att inspirera ungdomar och unga vuxna, tjejer och kvinnor att skapa musik, skriva låtar, samarbeta, inspirera, diskutera musikvärlden i olika nivåer, lära sig om D.I.Y och utbyta erfarenheter. Grunden i projektet bestod av workshops. Utöver det spelade vi också med vårt band Havet Tiger och vi bjöd in deltagarna att uppträda med sina band eller soloprojekt.


Schema

Fre 16/5 -  Anlände till Kaliningrad.

Lör 17/5 -  Möte med rektorn på den konst och musikskola där vi dagen efter skulle hålla i en workshop. Det var samma                      ställe som vi år 2012 hade en workshop under Make More Music. Skolans rektor, Svetlana, var intresserad                      av vår pedagogik och hur vi jobbar och bestämde sig för att sitta med under workshopen för att få inblick i                      vårt arbete.

Sön 18/5 -  Workshop på musikskolan med 9 deltagare mellan 16-17 år.

Mån 19/5 -  Workshopen på ett bokcafé, med 5 deltagare som var mellan 18-25 år. I samband med den workshopen                       spelade vi med Havet Tiger på en bar.

Tis 20/5 -  Resa till St Petersburg. Ons 21/5           -           Planering inför workshop

Tor 22/5 -  Workshop på en restaurang/bar som heter Vinylla Sky med 25 deltagare. Efter workshopen spelade vi samt                      åtta andra akter som alla hade deltagit under workshopen.

Fre 23/5 -  Spelning med Havet Tiger samt två andra akter från workshopen dagen innan på en bar i centrala St                     Petersburg som heter Piff Paff.

Lör 24/5 -  Spelning med Havet Tiger på en kaffebar i en förort till St Petersburg tillsammans med tre andra akter                      bestående av kvinnor som deltagit på workshopen den 22/5.

Sön 25/5    Hemresa


Upplägg på workshopsen

Workshopsen varierade lite beroende på vilka som var med och vilken ålder de hade. Här följer i grova drag hur upplägget såg ut.


1.   Lära känna varandra

I den första delen lärde vi känna varann genom några övningar/lekar. Vi berättade om oss och vad vi skulle göra under dagen och de berättade om sig själva och vilka förväntningar och föreställningar de hade. I denna delen var det viktigt för oss att skapa en avslappnad stämning där alla skulle känna att de kunde säga och tycka vad de ville utan att vara hämmade.


2.   Samtal, diskussion och analys

I den andra delen gjorde vi övningar som syftade till att skapa diskussioner om hur man själv eventuellt höll på med sin musik, varför folk spelar eller sysslar med konstnärlig verksamhet och hur det påverkade en. Genom att hitta likheter samt dela sina erfarenheter och tillvägagångssätt kunde vi alla få insikter om olika sätt att syssla med musik. Vi försökte också skapa diskussioner om vad som är avgörande för att man börjar eller fortsätter med sitt musikskapande. Är det stöd från vänner och familj, kompisar att samarbeta med, tillgång till instrument eller en stark vilja som påverkar en, eller är det lite av varje?! Vi ville inte att diskussionerna skulle ha givna svar, utan viktigast var att få deltagarna att hitta nya infallsvinklar

Vi gjorde övningar som skulle vara startpunkter för diskussioner kring hur musikbranschen ser ut

idag och om de upplever att den är jämställd. Vi öppnade för frågeställningar kring hur normer och roller i samhället påverkar oss och vad vi väljer att göra, och om det kan påverka hur

musikbranschen ser ut idag. Väldigt viktigt för oss har varit att inte berätta för tidigt eller mycket om hur vår analys ser ut, utan att låta dem reflektera och ta diskussionen och frågeställningarna dit de ville.

Genom att analysera hur musikvärlden ser ut och varför hoppas vi kunna synliggöra strukturer som påverkar hur, eller om, man som väljer att syssla med musik. Förhoppningen är att väcka en medvetenhet kring att det finns strukturer som kan påverka vad man väljer att göra och hur. Vi vill lyfta fram de förväntningar som kan finnas på en beroende på till exempel, kön men även klass, etnicitet, funktionalitet med mera. Vi tror att för att kunna bryta mot normer och stereotyper måste en vara medveten om att de finns och att de påverkar de flesta.


3.   Kreativitet och musikskapande

I den kreativa delen var vårt mål att det skulle kännas enkelt att skapa och samarbeta. Att musikskapande och utövande inte behöver vara så hårt reglerat, utan att det kan vara något man gör bara för att ha kul eller må bra.

Vi delade in deltagarna i små grupper om ca fyra personer. Varje grupp fick uppdrag om att skriva text, ackordföljd samt melodi till en vers eller en refräng. Vi hade tillgång till några instrument; gitarrer, ukuleles, melodica, ägg, piano etc, som de fick välja bland.

Inför denna del var vi noggranna med att påpeka att det inte finns rätt eller fel, att det är bra att prova allas idéer och att vad som helst är tillåtet.

Efter att alla hade gjort sina delar spelade upp dem och så satte vi ihop allt till en låt tillsammans. Det var slående att den kreativa delen av workshopen fungerade såpass bra som den gjorde och den pepp och kreativa glädje som uppstod var verkligen mäktig. Många uttryckte att det var enkelt att göra musik, att det var viktigt att ha personer att samarbeta med och att man visst inte behövde använda noter om man inte vill. En deltagare, som tidigare inte hade spelat musik, sa att hon skulle köpa en ukulele och börja spela, det var ju inte så svårt som hon hade trott att skriva musik.







Utvärdering

I slutet av varje workshop en muntlig utvärdering där alla fick säga något om dagen. Överlag var reaktionerna på workshopen mycket positiva. Här följer några av dom många reflektioner vi fick höra:


- Jag hade inte väntat mig att det skulle handla så mycket om just musik, jag har t ex aldrig testat att skriva sånger eller göra låtar och det visade sig att det är möjligt. Om man har mer tid så kan man ju göra det. Vi har haft kul och skrattat.


- Vi har träffat så många trevliga duktiga människor, haft kul och skrattat. Vi har lärt oss mycket nytt, till och med nya sätt/vägar att tänka. Vi är alla duktiga. Man brukar vara blyg inför publiken, men

här kändes det tryggt och lätt.


- Jag har fått många nya idéer, tankar och känslor. Jag sysslar inte med musik men har blivit mer intresserad av musiken och fått lust att lära mig att spela.


- Först vill jag säga tack till alla, det var en jättebra dag tillsammans. Jag sysslar inte heller med musik men förstår att det är en rolig typ av konst. Istället för att sitta hemma för att surfa på nätet vi har gjort något som var nytt för alla, att göra en låt. Nu vill jag lära mig spela ett instrument.

- Tack, jag har aldrig hört att något kan gå till på detta viset, jag var helt säker på att jag inte skulle kunna dela med mig av något av mig som skulle hjälpa till att skapa musik, jag är bara en sångerska och utan er alla hade det vara omöjligt. Det är så viktigt att skapa något ihop, tillsammans är det så mycket lättare, det är som nyårsraketer.


- Tack för att ni gjorde så att allt gick ihop, jag har aldrig tänkt på att göra musik ihop med folk för jag inte är en ”professionell” musiker, men idag förstod jag att en inte måste vara ensam för det går att göra ändå.


- Det jag lärt mig idag är att det inte är så svårt att göra musik, bara en har människor runt sig att göra det tillsammans med. Jag brukar inte ha folk runt omkring mig som jag kan dela musiken med, det var kul att känna mig som en del av en grupp som förstår mig, fast det var tillfälligt var det en bra erfarenhet.


- Den viktigaste upplevelsen är det där med att kunna dela skapande-processen och att känna att andra förstår en, att man kan lita på andra musiker som är runt en och att man får utveckla sin idé och dela den med andra. Det borde finnas något ställe dit folk kan komma och skapa något ihop.


- Jag tyckte om idén med att samla en grupp musiker som verkligen brinner för musiken och ge tillfälle och möjlighet att skapa ihop. Det är många workshops i St Petersburg som oftast går ut på att erövra världen, men det här var en annan grej. Det var frågor som är intressanta, viktiga och svåra. Hur ska en samarbeta med andra musiker? Det var väldigt givande och handlade om riktiga grejer.


- Jag ser att det finns ett kreativt utrymme och jag vill gratulera er med att allt var så framgångsrikt idag. Jag ser att det kommer fler och fler musiker och det känns att man kan börja skapa här och nu och att vi är starka.


- Jag är en människa som känner att jag kan skapa något, till exempel skriva för mig själv. Jag är inte van att göra saker ihop, trodde inte det var möjligt att skriva en text ihop såhär som vi har gjort, att alla fick plats.

- Jag vill också tacka alla som varit med idag, speciellt den trygga stämningen som vi skapat, jag förväntade mig en workshop där vi skulle prata och sen se en konsert med folk som redan kan spela. Det var en överraskning att vi gjorde en låt bara sådär, det var stärkande att det var så lätt.


Tredje gången för Make More Music

Vi fick mycket hjälp med planeringen av resan från personer som tidigare deltagit på vår workshop både första och andra gången vi varit där. En av dem som hjälpte oss var Irina Shtrey, som är musiker och bor i St Petersburg. Hon deltog på workshopen år 2012 och var också en av dom som vi bjöd till att delta på ett Popkollo Madame i Stockholm. Irina var till stor hjälp med planering och marknadsföring av detta årets workshop. I Kaliningrad hade vi också hjälp av gamla deltagare som kunde sprida information om workshopen och spelningen, vilket var till stor hjälp. Våra kontakter från tidigare år har varit ovärderliga och vi har fått en bättre uppfattning om vad som är viktigast att fokusera på i innehållet i workshopen. Det har varit tydligt att projektet har utvecklats mycket positivt från gång till gång!


Tove Möller och Hillevi Duus

Stockholm, 18 juni 2014